Aansluiting vervolgonderwijs

Hoe komen we nou tot een advies voor het VO?

Uitgangspunt is kinderen op een passend niveau te laten uitstromen. Ouders worden in de loop van de tijd meegenomen naar het uiteindelijke schooladvies toe. Dit betekent dat in de loop van de jaren naast de persoonlijke ontwikkeling van hun kind ook de normen van de diverse niveaus van VO-scholen wat betreft leerbaarheid, werkhouding, zelfstandigheid, motivatie, leertempo, interesses en toetsresultaten een rol gaan spelen en met ouders moet worden gedeeld. We volgen de leerlingen vanaf klas 1. De waarneming van de leerkracht is leidend en samen met IB wordt het advies bepaald. De toetsresultaten van de afgelopen jaren nemen we hierin mee als objectief meetinstrument. 

In de vijfde klas hebben we de blik de langzamerhand richting voortgezet onderwijs gericht. In klas 5 en in oktober wordt het pre-advies met u en uw kind besproken.

Dit voorlopig schooladvies is gebaseerd op de werkhouding, motivatie, doorzettingsvermogen en interesse van uw kind enerzijds, op de resultaten zowel in de klas als bij de toetsen van het leerlingvolgsysteem anderzijds. Dit advies is bedoeld als richtingaanwijzer: Welk schoolniveau lijkt op dit moment, als uw kind zich conform de huidige lijn blijft ontwikkelen, een passende vorm van vo?

Belangrijke feiten en data:

12 september 2023: Op deze avond wordt informatie gegeven over de stappen die genomen worden op weg naar het voortgezet onderwijs tijdens dit laatste schooljaar op Wonnebald.

Oktober 2023:  Er vinden ouder- en kind gesprekken plaats. In deze gesprekken wordt het pre-advies besproken.

Er wordt voor een enkel kind LWOO aangevraagd. Als dit zo is bent u hiervan op de hoogte. Het kan zijn dat een klein groepje een intelligentie onderzoek (NIO) bij ons op school krijgt om meer zodoende meer inzicht te krijgen in de capaciteiten op cognitief gebied van een kind. Ouders krijgen hierover tijdig bericht en een formulier waarop toestemming gegeven kan worden voor het afnemen van de NIO bij hun kind.

Wij werken in Den Haag met een digitaal systeem dat Onderwijs Transparant heet. Hier komt het onderwijskundig rapport in te staan met het advies. Het onderwijskundig rapport is een rapport over uw kind dat bestemd is voor de middelbare school. Bij ons op school werken wij met de digitale inlogcode. Per mail krijgt 1 ouder een inlogcode (in januari) waarmee u het rapport in kunt zien en waarmee u uw kind kunt aanmelden op de vervolgschool. Om te checken of de contactgegevens die wij op school van u hebben kloppen, geven wij u dit op papier mee. Graag verbeteren en teruggeven aan de meesters als de contactgegevens niet kloppen.

Vanaf 1 november 2023: Er komt informatie vanuit het voortgezet onderwijs (vo scholen) en hun open dagen kunnen worden bezocht. Advies is om meerdere scholen te bezoeken. Houdt de websites van de scholen van uw voorkeur hiervoor in de gaten.

November 2023: Toetsweken

December 2023: Mocht het pre-advies dat in oktober is gegeven bijgesteld worden, dan nemen de meesters contact met u op en vindt er een gesprek plaats. 

Januari 2024: U kunt in Onderwijs Transparant het voorlopig advies zien en de oriëntatieformulieren waarop de scholen staan die u kunt bezoeken gezien het voorlopig advies. 

Januari en Februari 2024: U kunt scholen bezoeken.

Februari 2024: In de eerste twee weken van februari vindt de doorstroomtoets plaats. De precieze 2 ochtenden dat dit plaats vindt zullen wij doorgeven aan u.

Maart 2024: U kunt in onderwijstransparant het onderwijskundig rapport zien. Tevens kunt u in een speciaal vak voor ouders invullen wat u als ouders belangrijk vindt, uw eigen zienswijze.

Wanneer het advies van de doorstroomtoets hoger is dan het voorlopig schooladvies moet de school het voorlopig advies naar boven bijstellen tenzij in belang van de leerling dit niet wenselijk is. De school moet dit beargumenteren.

Uiterlijk 22 maart 2024: U kunt in het onderwijskundig rapport het definitieve advies zien.

18 maart t/m 31 maart 2024: De leerlingen worden aangemeld op de middelbare school. Dit is een landelijk aanmeldperiode.

U kunt een adviesformulier zien in Onderwijs Transparant met een voorkeurslijst met scholen. Deze lijst moet worden ingevuld en ingeleverd worden op de school van de eerste keus. Ouders kunnen meerdere scholen aankruisen. Hier zit een code bij die gelinkt is aan het kind waardoor de vo school het onderwijskundig rapport digitaal in kan zien.

Let op! Deze periode duurt slechts twee weken. Aangeraden wordt:

Bij VMBO: 4 Scholen aan te kruisen.

Bij VMBO T tot HAVO: 6 Scholen aan te kruisen.

Bij HAVO/VWO en VWO: 8 Scholen aan te kruisen. 

De aanmelding komt binnen bij de school van eerste voorkeur, hebben zij geen plaats dan komt de aanmelding binnen bij de tweede school van voorkeur etc.

Leerlingen die de overstap maken naar het speciaal voortgezet onderwijs (vso) kunnen zich al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.

April 2024: Fase 2 Deze fase is de tweede ronde voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte. Leerlingen met een speciale ondersteuningsbehoefte die niet geplaatst zijn. 

Uiterlijk 15 mei: Er komt een bericht van de plaatsing op de vo scholen. U kunt dit zien via een mail die wordt gestuurd en in Onderwijs Transparant.

Juni: Warme overdracht van bo naar het vo. De kinderen van onze school worden mondeling overgedragen aan (meestal) hun aankomend mentor van de vo school.

Heeft u vragen? Blijf er niet mee lopen. Spreek de leerkrachten of de intern begeleider aan.


De Haagse scholenwijzer is een website die ouders kunnen raadplegen bij de zoektocht naar een geschikte school voor VO. 

Aanmelden voor de eerste ronde kan in de BOVO-regio Haaglanden nu vanaf 18 maart tot en
met 31 maart 2024. Alle aanmeldingen die in deze periode gedaan worden gelden als
gelijktijdig binnengekomen. Dit betekent dat de datum van aanmelden (eerste of laatste
dag) niet van invloed is op de kans om een plek te krijgen op een school van de
voorkeurslijst.

Waar nodig vindt naast de overdracht via het OKR een warme overdracht met het VO plaats. Dit kan aan het eind van het traject gebeuren, maar ook tijdens dit proces vindt overleg veelvuldig plaats.In geval van onduidelijkheden en vragen, worden ouders gestimuleerd contact op te nemen met de leerkracht. 

Voor meer informatie over de overtap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs kunt u vinden op de website: www.bovohaaglanden.nl

“Wij werken vanuit Antroposofische visie”

Vrijeschool Wonnebald

Wbld_seizoensstrook_paars